Business

Rolul colagenului în corpul nostru

Rolul colagenului în corpul

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și oferă suport structural matricei extracelulare a țesutului conjunctiv, care include cartilaj, tendoane, ligamente și piele. Structura sa unică constă dintr-o fibră triplu-helix alungită, care este foarte reticulat, oferindu-i rezistență la întindere și rezistență ridicată. Această caracteristică îl face materialul ideal pentru realizarea tendoanelor, oaselor, ligamentelor și pielii.

Rolul colagenului în corpul nostru are mai multe fațete, de la reglarea creșterii celulare până la furnizarea unei matrice structurale puternice pentru piele, păr și unghii. De asemenea, ajută la formarea vaselor de sânge, a nervilor și a mușchilor. Este important pentru sănătatea oaselor și este o componentă cheie a cartilajului articular. De fapt, este cel mai probabil cea mai răspândită proteină în articulațiile noastre și reprezintă aproximativ 50% din greutatea sa totală.

colagen

Ca urmare a popularității sale, colagenul se găsește în multe produse de îngrijire a pielii și de wellness, cum ar fi cremele pentru piele, suplimentele, supele și bulionul, și chiar și în băuturile pentru frumusețe și sănătate, cum ar fi latte-urile și smoothie-urile. Marketingul pentru aceste produse susține adesea că consumul de colagen poate face pielea să strălucească, unghiile să devină mai puternice și părul să devină mai strălucitor. Există unele dovezi că colagenul oral are beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și creșterea elasticității pielii. Cu toate acestea, este important de menționat că majoritatea studiilor efectuate asupra colagenului sunt sponsorizate de companii care vând produsele sau sunt scrise de autori afiliați acestor companii. Acest lucru poate introduce părtinire și poate duce la rezultate contradictorii.

Rolul colagenului în corpul nostru

În plus, marea majoritate a cercetărilor asupra colagenului se bazează pe animale și nu este clar cum aceste date pot fi aplicate la oameni din cauza diferențelor dintre procesele biologice și fiziologice. În plus, majoritatea studiilor disponibile folosesc doze inconsistente și tipuri diferite de colagen, deci este dificil să se compare rezultatele.

Din acest motiv, se recomandă să consumați o dietă completă și să evitați suplimentarea cu colagen, mai ales dacă luați orice medicamente sau sunteți însărcinată sau alăptați. Cel mai bun mod de a obține suficient colagen este să mănânci o varietate de alimente bogate în aminoacizi, inclusiv carne de pasăre, pește, lactate, cereale integrale, legume cu frunze și fructe. Aminoacizii glicina si prolina, care sunt esentiali pentru formarea colagenului, se gasesc din abundenta in aceste alimente.

Obținerea din belșug de vitamina C și alți nutrienți poate ajuta, de asemenea, la stimularea producției de colagen în organism. Le puteți găsi într-o mare varietate de alimente, inclusiv citrice, roșii, verdeață cu frunze, avocado și nuci. Dacă alegeți să utilizați un supliment de colagen, asigurați-vă că căutați un produs care este testat NSF și care este compatibil cu CGMPs (Current Good Manufacturing Practices). De asemenea, ar trebui să verificați lista de ingrediente pentru a vedea ce tip de colagen conține. Dacă eticheta spune că este hidrolizat sau conține peptide de colagen, aceasta înseamnă că a fost descompus în unități mai mici și, prin urmare, este mai ușor de digerat. În cele din urmă, asigurați-vă că urmați instrucțiunile pentru amestecarea și băutura pudrei pentru a evita aglomerarea și pentru a vă asigura că este ușor solubilă atât în lichide fierbinți, cât și reci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *